Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Αυτοκαθαριζόμενα ρούχα: όνειρο ή πραγματικότητα; Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοκαθαριζόμενα ρούχα: όνειρο ή πραγματικότητα;

  Παλαιότερα το πλύσιμο των ρούχων απαιτούσε πολύ χρόνο και κόπο από τη νοικοκυρά.  Εδώ και αρκετές δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία απλοποιήθηκε και επιταχύνθηκε  με τα πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων καθώς και με τα υπερσύγχρονα απορρυπαντικά, εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τη σύγχρονη νοικοκυρά - εργαζόμενη γυναίκα που στη θέα μιας στοίβας ακάθαρτων ρούχων δεν είναι λίγες οι φορές που εύχεται να μπορούσαν να καθαρίζονται από μόνα τους!
   Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση αυτής της ευχής. Πρόσφατα πειράματα απέδειξαν ότι βαμβακερά υφάσματα εμποτισμένα με ένα μίγμα χημικών ουσιών, διαλύουν τους λεκέδες και απομακρύνουν τις οσμές μετά από μόνο μερικές ώρες στον ήλιο. "Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδος υφάσματος " λέει ο χημικός Mingce Long που μαζί με το συνάδελφο του Deyong Wu, ανέπτυξε αυτή τη νέα τεχνική στο Πανεπιστήμιο  Shanghai Jiao Tong στην Κίνα.
   Το υφασμα αποκτά αυτοκαθαριστικές ιδιότητες όταν οι βαμβακερές ίνες εμποτιστούν με μίγμα χημικών που περιέχει φωτοκαταλύτες όπως το διοξείδιο του τιτανίου (που ήδη χρησιμοποιείται ως αντηλιακό φίλτρο ή στη μελάνη για τατουάζ) και ιωδιούχο άργυρο (που βρίσκει εφαρμογή στην εμφάνιση φωτογραφιών).
    Βέβαια επιστήμονες  έχουν ήδη δείξει ότι το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να απομακρύνει λεκέδες σε ρούχα, όμως μόνο όταν αυτά εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία κι όχι σε ορατό φως. Επίσης άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιωδιούχος άργυρος επιταχύνει αντιδράσεις που πραγματοποιούνται παρουσία ηλιακού φως.
“Γνωρίζαμε ότι αυτοκαθαριζόμενα βαμβακερά υφάσματα με επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου είχαν ήδη δημιουργηθεί αλλά δεν μπορούσαν να "δουλέψουν" με ηλιακό φως ” λέει ο  Long . “Αν θέλουμε να χρησιμοποιηθούν τετοια υφάσματα στην καθημερινή μας ζωή πρέπει να "δουλεύουν" με το φως της ημέρας .”
   Ο Long και Wu δημιούργησαν ένα ακριβώς τέτοιο ύφασμα πραγματοποιώντας πειράματα για χρόνια προκειμένου να τελειοποιήσουν το υγρό μίγμα, στο οποίο θα εμβάφτιζαν το ύφασμα που θα επικαλυπτόταν με το μίγμα διοξειδίου του τιτανίου. Έπειτα πρόσθεσαν ιωδιούχο άργυρο που επιτάχυνε την αντιδραση αυτοκαθαρισμού του υφάσματος στο φως της ημέρας. Μάλιστα, σε πειράματα στο εργαστήριο το ύφασμα που δημιούργησαν ήταν επτά φορές πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση λεκέδων (καθώς και στην καταστροφή των βακτήριων) από ό,τι ένα ύφασμα με επίστρωση μόνο διοξειδίου του τιτανίου.
  Βέβαια το αυτοκαθαριζόμενο ύφασμα δεν μπορεί ακόμα να διατεθεί στην αγορά γιατί πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι η επίστρωση δεν προξενεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και το διοξείδιο του τιτανίου αποτελεί συστατικό ορισμένων τροφίμων, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι  μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες. Άρα προέχει να βρουν οι επιστήμονες τρόπο ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του.
Ωστόσο, ο Long λέει ότι ελπίζει να φορέσει κάποια μέρα αυτοκαθαριζόμενα ρούχα ώστε να απαλλαγεί από το άγχος της μπουγάδας.  “Κάποια μέρα στο μέλλον, όταν περπατώ στο δρόμο..” λέει “..ελπίζω οι άνθρωποι να φορούν αυτοκαθαριζόμενα ρούχα που να στηρίζονται στην τεχνολογία που αναπτύξαμε.”
πηγή: Science News

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets