Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: "Τούρμπο-φωτοσύνθεση" για παραγωγή καυσίμων Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

"Τούρμπο-φωτοσύνθεση" για παραγωγή καυσίμων

Ενα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος που θα αντιμετωπίσει σύντομα η ανθρωπότητα έκαναν ερευνητές στη Σκωτία. Αναπτύσσουν ένα τεχνητό φύλλο που θα μπορεί να παράξει βιοκαύσιμο με μια διαδικασία ενισχυμένης φωτοσύνθεσης. 

Το όνειρο και η πραγματικότητα

Μία από τις πλέον φιλόδοξες αλλά μέχρι σήμερα χωρίς ουσιαστική πρόοδο επιστημονικές επιδιώξεις ήταν η παραγωγή καυσίμων από την αξιοποίηση του ηλιακού φωτός, του νερού και βλαβερών αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Η ανάπτυξη μιας μεθόδου τεχνητής φωτοσύνθεσης με πιο απλά λόγια.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Κυτταρικής και Βιολογίας Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης αναπτύσσουν μια τεχνολογία που ανοίγει τον δρόμο στην υλοποίηση αυτού του ονείρου. Οι ερευνητές δημιουργούν ένα τεχνητό φύλλο που θα μπορεί να παράγει βιοκαύσιμα χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό.
«Το βιοκαύσιμο που θα παράγει το τεχνητό φύλλο θα είναι στην πραγματικότητα τερπένιο το οποίο υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα συμπεριφέρεται όπως τα οκτάνια. Είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από τη λειτουργία του τεχνητού φύλλου αλλά έχουμε φτιάξει το σχέδιο δημιουργίας του κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η δημιουργία του σχεδίου είναι το 50% της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να αναπτύξουμε νέους τρόπους μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε καύσιμα πριν τελειώσουν τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το περιθώριο που έχουμε είναι 30-50 χρόνια από σήμερα» αναφέρει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κόγκντελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να φτιάξει το πρώτο τεχνητό φύλλο παραγωγής βιοκαυσίμου μέσα στην επόμενη πενταετία.
Θοδωρής Λαϊνας Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets