Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: "Ζωντανοί" υπολογιστές από βακτήρια! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

"Ζωντανοί" υπολογιστές από βακτήρια!

      Ενα βήμα πιο κοντά στους «βιολογικούς» υπολογιστές ήρθαν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι κατάφεραν να κατασκευάσουν βασικά μέρη ψηφιακών συσκευών από βακτήρια και γενετικό υλικό. Οι ειδικοί οραματίζονται ότι μελλοντικά μικροσκοπικοί βιολογικοί υπολογιστές θα μπορούν να «ταξιδεύουν» μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, εξετάζοντας διαρκώς την κατάσταση της υγείας μας και διορθώνοντας τυχόν προβλήματα.  
     Οι Βρετανοί έφτιαξαν λογικές πύλες μικροεπεξεργαστών από αβλαβή βακτήρια και χημικές ουσίες. Πρόκειται για ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία πραγματοποιούν μία λογική πράξη στις εισόδους τους και παράγουν μόνο μία έξοδο. Όπως περιγράφουν, μάλιστα, με σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι βιολογικές λογικές πύλες αποτελούν τα πιο προηγμένα «βιολογικά κυκλώματα» που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.
     «Οι λογικές πύλες είναι πρωταρχικής σημασίας για τα κυκλώματα πυριτίου, επάνω στα οποία βασίζεται η ψηφιακή εποχή» εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κίτνι. «Χωρίς αυτές, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων.
     Τώρα  που αποδείξαμε ότι η κατασκευή τέτοιων μερών είναι δυνατή με τη βοήθεια βακτηρίων και γενετικού υλικού, ελπίζουμε η μελέτη μας να οδηγήσει σε μία νέα γενιά βιολογικών επεξεργαστών, σχεδόν το ίδιο σημαντική με εκείνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών» καταλήγει.
Ειρήνη Βενιού  Βήμα Science



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets