Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Αρχαία υπερθέρμανση συρρίκνωσε τα άλογα! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαία υπερθέρμανση συρρίκνωσε τα άλογα!

Τα πρώτα άλογα έκαναν την εμφάνιση τους πριν από 56 εκατομμύρια έτη και ήταν πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα σημερινά. Ομως σύμφωνα με νέα μελέτη όταν πριν από 50 εκατομμύρια έτη ο πλανήτης μας βίωσε συνθήκες υπερθέρμανσης τα άλογα συρρικνώθηκαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κλιματικές αλλαγές οδήγησαν το Sifrhippus (όπως ονομάζεται το πρώτο είδος αλόγων) σε μέγεθος γάτας.

Καμπανάκι κινδύνου

Ερευνητές του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν μελέτησαν απολιθώματα του Sifrhippus και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλιματικές αλλαγές οδήγησαν στη συρρίκνωση του. Το Sifrhippus είναι η σύνθεση των λέξεων «Sifr»,που είναι η αραβική λέξη για το «μηδέν», και φυσικά το ελληνικό «ίππος» και οι επιστήμονες επέλεξαν αυτό το όνομα για να περιγράψουν το πρώτο είδος αλόγων.
Η συρρίκνωση του Sifrhippus συντελέστηκε σε μια εποχή που σύμφωνα με τους ειδικούς υπήρξε ραγδαία κλιματική μεταβολή στη Γη με τη θερμοκρασία να αυξάνεται στον πλανήτη μας κατά 10-20 βαθμούς Κελσίου.
«Η μελέτη υποδεικνύει ότι και τα είδη που ζουν σήμερα είναι πιθανό να υποστούν συρρίκνωση αν συνεχιστεί η αυξητική τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ενα αστείο που συνηθίζω να λέω συχνά είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι άνθρωποι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο» αναφέρει ο Φίλιπ Γκίντζεριχ, διευθυντής του μουσείου και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.
Θοδωρής Λαϊνας Βήμα Science
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets