Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Νέο αρχαίο είδος πιγκουίνου Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Νέο αρχαίο είδος πιγκουίνου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ μελετώντας απολιθώματα ενός εξαφανισμένου είδους πιγκουίνου κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα του. Ο Kairuku που ζούσε στη Νέα Ζηλανδία πριν από 25 εκατομμύρια έτη είχε ύψος 1.2 μέτρα. Η έρευνα πιστοποιεί το γεγονός ότι στο μακρινό παρελθόν υπήρχαν πολλά είδη μεγαλόσωμων πιγκουίνων. Στο Περού έχει ανακαλυφθεί είδος πιγκουίνων που είχε ύψος 1,5 μέτρα.

Ο μεγάλος δύτης

O Kairuku που στη γλώσσα των Μαορί σημαίνει «δύτης που επιστρέφει με τροφή» ζούσε στη Νέα Ζηλανδία κατά το Ολιγόκαινο, πριν από περίπου 25 εκατομμύρια έτη. Είχε μεγαλύτερα πτερύγια και ράμφος από τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους που είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος πιγκουίνους που ζει σήμερα, αλλά τα πόδια του ήταν πολύ κοντά σε σχέση με το σώμα του. (Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνου φτάνουν επίσης σε ύψος το 1.2 μέτρα).
«Πρόκειται για ένα περίεργο ανατομικά είδος αφού είχε ψιλόλιγνο κορμό και μεγάλα πτερύγια αλλά κοντά και παχιά πόδια. Αν βασιζόμασταν για την ανασύνθεση της εικόνας του Kairuku στο μέγεθος των πτερυγίων του θα μιλάγαμε για ένα πιγκουίνο με ύψος δύο μέτρα. Ο Kairuku ήταν περίπου 1.2 μέτρα»  λέι ο καθηγητής Νταν Κσέπκα, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Vertebrate Paleontology. 
Θοδωρής Λαϊνας Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets