Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: "Μαραθωνοδρόμοι" τα μικρά χελωνάκια! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

"Μαραθωνοδρόμοι" τα μικρά χελωνάκια!


«Μαραθωνοδρόμοι» τα χελωνάκια




Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι ενήλικες θαλάσσιες χελώνες κάνουν τεράστιες διαδρομές κατά την εποχή της αναπαραγωγής, προκειμένου να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους και να αποκτήσουν τα μικρά τους. Νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει ότι τα «υπερατλαντικά» ταξίδια τους ξεκινούν ήδη από υπερβολικά νεαρές ηλικίες. 
Δεινοί κολυμβητές μια σταλιά

Παρακολουθώντας τα δρομολόγια που πραγματοποιούν στη ζωή τους οι θαλάσσιες χελώνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν, προς μεγάλη τους έκπληξη, ότι τελικά αποτελούν δεινούς κολυμβητές από… κούνια. Είδαν δηλαδή, ότι τα τεράστια δρομολόγια ξεκινούν ήδη από πολύ νεαρές ηλικίες.
«Τις αποστάσεις αυτές τις καλύπτουν μόνο μια φορά στη ζωή τους, αλλά οι μεταναστεύσεις των μικρών χελωνών μπορούν να αφορούν πολύ μεγαλύτερες διαδρομές από εκείνες που πραγματοποιούν οι θαλάσσιες χελώνες ως ενήλικες κατά την εποχή της αναπαραγωγής και ορισμένες φορές αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα» εξηγεί ο καθηγητής Φυσικών Επιστημών, Πήτερ Μέιλαν από το Κολέγιο Eckerd στη Φλόριντα.
Μαζί με την ερευνήτρια και σύζυγό του, δρ Αν Μέιλαν από το Ινστιτούτο για την Έρευνα Θαλάσσιων Ειδών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα, κατέγραψαν και μελέτησαν τις διαδρομές θαλάσσιων χελωνών.
Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Bulletin of the American Museum of Natural History», τα χελωνάκια ταξιδεύουν καλύπτοντας τεράστιες αποστάσεις προτού φτάσουν καλά-καλά σε πλήρη ανάπτυξη. 

Βουτώντας στα βαθιά

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρακολούθησαν την πορεία πράσινων θαλάσσιων χελωνών από τη στιγμή της εκκόλαψής τους στην Κόστα Ρίκα μέχρι την άφιξή τους σε προορισμούς όπως το Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες ή οι ακτές της Βόρειας Καρολίνας, προτού επιστρέψουν και πάλι στη «γενέτειρά» τους για την ενήλικη ζωή τους.
«Οι Βερμούδες είναι μια περιοχή όπου τα χελωνάκια πηγαίνουν για να μεγαλώσουν» εξηγεί ο καθηγητής Μέιλαν. «Εκεί φτάνουν αφού έχουν ζήσει ένα διάστημα στον ωκεανό. Στα ανοιχτά των Βερμούδων αναπτύσσονται και από μέγεθος πιάτου αγγίζουν το μέγεθος σκάφης και τότε μετακινούνται προς διαφορετικές αποικίες ενηλίκων» προσθέτει.
Μέσα από τη μελέτη τους, οι ειδικοί δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα χελωνάκια στο μακρινό τους ταξίδι και την άμεση ανάγκη για την προστασία των θαλάσσιων «διαδρόμων» από τους οποίους περνούν. 
Ειρήνη Βενιού Βήμα Science



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets