Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Και τα τρωκτικά μπορούν να αποφασίζουν! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Και τα τρωκτικά μπορούν να αποφασίζουν!

Την επόμενη φορά που θα βάλετε παγίδα για να πιάσετε έναν αρουραίο ή έναν ποντικό, καλά θα κάνετε να λάβετε υπόψη σας ότι έχετε να τα βάλετε με έναν αντίπαλο, του οποίου η ικανότητα να αξιολογεί τις καταστάσεις και να λαμβάνει αποφάσεις, είναι εξίσου καλή με αυτή των ανθρώπων, όπως διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του εργαστηρίου Cold Spring Harbor, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αν Τσέρτσλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συνέκριναν την ικανότητα των ανθρώπων και των τρωκτικών να παίρνουν αποφάσεις κάνοντας τα σχετικά πειράματα με αρουραίους. Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι, όχι μόνον οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα αυτά αξιολογούν τα δεδομένα (πληροφορίες) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε μια σειρά από τεστ, στα οποία τα ζώα δέχτηκαν διάφορα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε η ικανότητά τους να επεξεργάζονται αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να φθάσουν στην τροφή τους. Συγκρίνοντας με αντίστοιχα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν άνθρωποι, οι επιστήμονες βρήκαν ότι και οι δύο ομάδες, δεδομένων των εκάστοτε εξωτερικών συνθηκών, έδειξαν παρεμφερή ικανότητα να φθάνουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αν για τους ανθρώπους αυτό ήταν λίγο- πολύ γνωστό, τώρα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι και ο εγκέφαλος των τρωκτικών «δουλεύει» με ανάλογα αποτελεσματικό τρόπο.
Η ανακάλυψη πιθανότατα δείχνει ότι ισχύει η ίδια εξελικτική διαδικασία και ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα νευρωνικά κυκλώματα τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα τρωκτικά, κάτι που επιτρέπει τελικά τη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων και από τα δύο είδη, αφού ληφθούν υπόψη τα δεδομένα (πληροφορίες) του περιβάλλοντος.
Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των ανθρώπων με αυτισμό, οι οποίοι δυσκολεύονται να επεξεργαστούν σωστά τα πολλαπλά ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Επειδή τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να χειριστούν σωστά τα εξωτερικά ερεθίσματα, ελπίζεται ότι η μελέτη των τρωκτικών θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των εγκεφαλικής λειτουργίας των αυτιστικών.
Σε επόμενο στάδιο, οι ίδιοι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν με ποιον τρόπο συνδυάζονται τα δύο βασικά ρεύματα εξωτερικών πληροφοριών, δηλαδή των οπτικών και των ακουστικών ερεθισμάτων και επίσης με ποια διαδικασία ο εγκέφαλος συσχετίζει την αισθητηριακή εμπειρία με τη μνήμη.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets