Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Το σούσι που φθορίζει. Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Το σούσι που φθορίζει.

Το σούσι που λάμπει στο σκοτάδι θα μπορούσε να γίνει η νέα τρέλα στους γαστρονομικούς κύκλους της Αμερικής. Ένα βίντεο που δείχνει πώς μπορεί κανείς να το παρασκευάσει, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ψάρια, κάνει μεγάλη επιτυχία στο YouTube το τελευταίο διάστημα.

H συνταγή

H συνταγή βασίζεται στα ψάρια-ζέβρα «GloFish», τα οποία πουλά ως κατοικίδια ζώα η αμερικανική εταιρεία Yorktown Technologies. Τα ψάρια-ζέβρα που φθορίζουν όταν εκτεθούν σε ορατό ή υπεριώδες φως είχαν αναπτυχθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.  Στόχος των ερευνητών ήταν τότε να αναπτύξουν ένα γενετικά τροποποιημένο ψάρι που φθορίζει όταν εκτεθεί στην περιβαλλοντική μόλυνση. Το 2003, όμως, τα φωτεινά ψάρια άρχισαν να πωλούνται στις ΗΠΑ ως ψάρια για τροπικά ενυδρεία.

Τα φθορίζοντα «μεταλλαγμένα» ψάρια δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στη μαγειρική, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ιδρυτές του Glowsushi.com ενός δικτυακού τόπου αφιερωμένου στο σούσι που λάμπει. Οι σεφ του δικτυακού τόπου παρουσιάζουν τώρα συνταγές με μεταλλαγμένα ψάρια διαφόρων χρωμάτων. Το πρώτο ψάρι GloFish περιείχε μια πρωτεΐνη μέδουσας που το έκανε να λάμπει με πράσινο χρώμα, αργότερα όμως παρουσιάστηκαν ψάρια με κόκκινες, πορτοκαλί και μπλε φθορίζουσες χρωστικές.

Ο κρυπτονίτης που...τρώγεται

Η κόκκινη λάμψη, για παράδειγμα, είναι ιδανική για τα «ρολ κρυπτονίτη», τα οποία περιέχουν ψάρι-ζέβρα, ρύζι και ουσάμπι και έχουν μια ιδιαίτερα «ψαρένια γεύση».
Η ομορφιά των πιάτων, επισημαίνουν οι δημιουργοί τους, αναδεικνύεται περισσότερο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που φωτίζεται μόνο από λάμπες «μπλακ λάιτ» με υπεριώδες φως.

Τα κανονικά ψάρια ζέβρες κατάγονται από την Ασία όπου θεωρούνται βρώσιμο είδος. Στις ΗΠΑ, οι ομοσπονδιακές αμερικανικές αρχές επέτρεψαν τη διάθεση των «μεταλλαγμένων» ψαριών με το σκεπτικό ότι δεν χρησιμοποιούνται ως τρόφιμο στην Αμερική και είναι απίθανο να επιζήσουν στο περιβάλλον, αφού είναι τροπικό είδος που απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες.
Το φθορίζον σούσι θα απαγορευόταν πάντως στoν Καναδά και την πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου έχει επιβληθεί μορατόριουμ σε όλα τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια.

Για όσους αγαπούν ακόμα περισσότερο τις γαστρονομικές περιπέτειες, το Glowsushi.com ετοιμάζει τώρα συνταγές με φθορίζοντα ποντίκια που έχουν αναπτυχθεί με παρόμοιες τεχνικές.
Βαγγέλης Πρατικάκης Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets