Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Επιβλαβείς για φυτά και ζώα οι θόρυβοι των ανθρώπων Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Επιβλαβείς για φυτά και ζώα οι θόρυβοι των ανθρώπων

Οι θόρυβοι από τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα και κάθε άλλη θορυβώδη ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρούν αρνητικά όχι μόνο στα πουλιά και στα ζώα, κάτι που ήταν ήδη γνωστό, αλλά και στην ανάπτυξη των λουλουδιών, των δέντρων και πολλών άλλων φυτών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κλίντον Φράνσις του Εθνικού Κέντρου Εξελικτικής Σύνθεσης της Β.Καρολίνας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ», ανέφεραν ότι οι ανθρωπογενείς θόρυβοι βλάπτουν τα φυτά κυρίως έμμεσα, λόγω της επίδρασης των θορύβων στα γειτονικά ζώα και έντομα που επικονιάζουν τα φυτά και διασπείρουν στη φύση τους σπόρους τους. Τα φυτά, επειδή δεν μπορούν να κινηθούν, συνήθως εξαρτώνται από τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα για να μεταδώσουν τη γύρη τους, από το ένα στο άλλο, ή για να στείλουν σε μεγάλες αποστάσεις τους σπόρους τους, που θα επιτρέψουν την εξάπλωσή τους.
Οι ερευνητές που μελέτησαν το θέμα και έκαναν τα σχετικά πειράματα κοντά σε διάφορα εργοτάξια, διαπίστωσαν ότι αρκετά είδη του ζωικού βασιλείου αποφεύγουν τους θορύβους των ανθρώπων και αυτό, με τη σειρά του, έχει επίπτωση και στα φυτά. Μόνο ορισμένα ζώα, όπως τα ποντίκια, φαίνεται να προτιμούν τις θορυβώδεις περιοχές.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ζώων, όσον αφορά το βαθμό ανεκτικότητάς τους στους θορύβους και αυτό, σε μερικές περιοχές, συνεπάγεται ότι υπάρχει μικρότερη επικονίαση και διασπορά σπόρων, άρα και μικρότερη ανάπτυξη φυτών. Η επίπτωση του θορύβου στα φυτά μπορεί να διαρκέσει ίσως και δεκαετίες, ακόμα και αν στο μεταξύ έχει σταματήσει η πηγή του θορύβου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets