Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Δεινόσαυροι μαύροι σαν την πίσσα! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δεινόσαυροι μαύροι σαν την πίσσα!

Λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη ότι ο Αρχαιοπτέρυξ είχε μαύρο χρώμα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άλλο ένα είδος δεινοσαύρων ήταν επίσης μελανού χρώματος. Ο μικροράπτορας, ένα μικροσκοπικό είδος δεινοσαύρου που έμοιαζε με πτηνό, είχε έντονο μαύρο και ιριδίζον φτέρωμα. 

Το μαύρο φλερτ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Akron και του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα του μικροράπτορα αναλύοντας καλοδιατηρημένα απολιθώματα του μικρού δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.
Ο μικροράπτορας ζούσε πριν από 130 εκατομμύρια έτη, ήταν δηλαδή κατά 20 εκατ. χρόνια μεταγενέστερος του Αρχαιοπτέρυγα που μελετήθηκε από την ίδια ομάδα, και διαπιστώθηκε ότι είχε και αυτός μαύρο χρώμα. Ο μικροράπτορας έφτανε σε μέγεθος τα 75 εκατοστά, είχε όψη και χαρακτηριστικά πτηνού όπως παραδείγματος χάριν μια μακριά λεπτή ουρά και ένα δεύτερο ζευγάρι φτερά που βρίσκονταν στα πόδια του.
Αυτά που θύμιζαν δεινόσαυρο ήταν τα σαγόνια και τα δόντια του που είχαν ανατομία και ισχύ…δεινοσαύρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο μικροράπτορας ανέπτυξε το έντονο και μάλιστα ιριδίζον μαύρο χρώμα του πιθανότατα για να προσελκύει την προσοχή των άλλων μελών του είδους και να βρίσκει ταίρι. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science. 
Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets