Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Στατίνες για όλους! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Στατίνες για όλους!

Πολλά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι στατίνες, τα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα για τη χοληστερόλη, συνταγογραφούνταν σε περισσότερα άτομα. 

Και για τα άτομα χαμηλού κινδύνου 

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «The Lancet». Οι επιστήμονες μελέτησαν 175.000 ασθενείς και είδαν ότι ακόμη και τα άτομα χαμηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο μπορούν να έχουν οφέλη από τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Με βάση τα ευρήματα μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το βρετανικό σύστημα υγείας (ΝΗS) θα έπρεπε να χορηγεί στατίνες και στους υγιείς. Σημειώνεται ότι η αρμόδια επιτροπή του NHS βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάλυσης των στοιχείων και αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διεύρυνση χρήσης των στατινών ως τα τέλη του 2013.
Οι στατίνες είναι από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως και είναι γνωστό εδώ και χρόνια στους ειδικούς ότι βοηθούν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο η προληπτική χρήση τους από υγιή άτομα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών – οι αντιδρώντες αναφέρουν ότι ίσως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα από τη λήψη του φαρμάκου τη στιγμή μάλιστα που συνδέεται με παρενέργειες όπως τα προβλήματα στο ήπαρ, η νεφρική ανεπάρκεια, η μυϊκή αδυναμία και η αύξηση του κινδύνου για διαβήτη

Η ενδελεχέστερη ανάλυση

Τώρα οι ερευνητές από την Οξφόρδη αναφέρουν ότι διερεύνησαν το συγκεκριμένο ζήτημα ενδελεχέστερα από ποτέ. Πραγματοποίησαν ανασκόπηση 27 προηγούμενων μελετών σχετικά με τις στατίνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού για όλους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες συστάσεις αρμοδίων οργανισμών όπως το Βρετανικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Κλινική Αριστεία (NICE) οι στατίνες πρέπει να λαμβάνονται από άτομα που αντιμετωπίζουν 20% ή και ανώτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου σε διάστημα 10 ετών. Οι ειδικοί υπολογίζουν τον κίνδυνο με βάση την ηλικία του ασθενούς, την αρτηριακή του πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης του καθώς και τον τρόπο ζωής του.
Όπως ανέφερε ένας εκ των ερευνητών ο καθηγητής Κόλιν Μπέιτζεντ στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC «διδασκόμαστε εδώ και χρόνια ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι κακή, ότι ένα άτομο δεν πρέπει να έχει υψηλή χοληστερόλη. Αυτό που μάθαμε ήταν όμως πως όποια και αν είναι τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου, η περαιτέρω μείωσή τους είναι ευεργετική, ανεξαρτήτως του κινδύνου που αντιμετωπίζει για καρδιαγγειακό επεισόδιο». 

Σωτηρία πολλών ζωών

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν το «κατώφλι» για τη λήψη στατινών πέσει και περιλάβει όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο της τάξεως του 10% για καρδιαγγειακή νόσο σε διάστημα 10ετίας, τότε θα σωθούν πολλές ζωές. «Οι μισοί από τους καρδιαγγειακούς θανάτους συμβαίνουν ξαφνικά σε άτομα φαινομενικώς υγιή. Εάν θέλουμε να προλάβουμε αυτόν τον αριθμό θανάτων που συμβαίνουν εξαιτίας εγκεφαλικού ή εμφράγματος , τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τη χορήγηση στατινών σε υγιή άτομα». 

Συνταγογράφηση σε όλους άνω των 50

Βέβαια ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται σε περίπτωση που γίνει περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης στατινών αφορά τις παρενέργειες. Ο καθηγητής Εμπραϊμ Σαχ από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου διεξήγαγε μεγάλη ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με τους κινδύνους από τη λήψη στατινών πέρυσι. Από τα ευρήματά του προέκυψε ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην συνταγογραφούν τα φάρμακα στους υγιείς. Ωστόσο τώρα σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα ο καθηγητής τόνισε πως «παρέχουν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το ότι οι στατίνες είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς στη μείωση του κινδύνου εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, ακόμη και μεταξύ ατόμων που αντιμετωπίζουν σχετικώς χαμηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια».
Ο δρ Σαχ ανέφερε ότι η συνταγογράφηση στατινών σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών θα σώσει μακροπρόθεσμα τα συστήματα υγείας. Συμπληρώνει όμως παράλληλα ότι τίθεται και ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά το εάν είναι καλό ο πληθυσμός να καταφεύγει μαζικά σε λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν ουσιαστικώς από τον τρόπο ζωής του.
Bήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets