Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Μεγάλα μάτια σημαίνει μεγάλη ταχύτητα; Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μεγάλα μάτια σημαίνει μεγάλη ταχύτητα;

Μια νέα μελέτη συνδέει το μέγεθος των οφθαλμών των ζώων με την ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινηθούν. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο μεγαλύτερα είναι τα μάτια ενός ζώου σε σχέση με το σώμα του τόσο πιο γρήγορα τρέχει.

Η μελέτη

«Σκεφτείτε ένα ζώο που μπορεί να τρέξει πολύ γρήγορα όπως τα άλογα ή τα τσιτάχ και είναι βέβαιο ότι το ζώο αυτό διαθέτει μεγάλα μάτια. Τα μεγάλα μάτια επιτρέπουν στα γρήγορα ζώα να έχουν καλύτερη όραση ώστε να αποφεύγουν τη σύγκρουση με διάφορα εμπόδια που πιθανώς βρίσκονται στον δρόμο τους όταν κινούνται με μεγάλη ταχύτητα»
αναφέρει ο Κρις Κερκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας 50 είδη θηλαστικών. Διαπίστωσαν ότι το μέγεθος των ματιών σε σχέση με το σώμα του κάθε ζώου συνδέεται άμεσα με την ταχύτητα του. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο άνθρωπος είναι από τα είδη με μεγάλο μέγεθος ματιών σε σχέση με το σώμα του αλλά δεν ανέπτυξε ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα ή τουλάχιστον ταχύτητα συγκρίσιμη με εκείνη των γρήγορων ζώων. Εκτιμούν ότι αυτό συνέβη επειδή τα μάτια και η ταχύτητα αναπτύχθηκαν στον άνθρωπο ανεξάρτητα και δεν υπήρξε κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ τους κατά την εξελικτική διαδικασία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Anatomical Record».
Θοδωρής Λαϊνας Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets