Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Τώρα και φλέβες εργαστήριου! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τώρα και φλέβες εργαστήριου!

Επιστήμονες στη Σουηδία ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνική η οποία οδήγησε σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση φλέβας σε ένα κορίτσι δέκα ετών. Η φλέβα δημιουργήθηκε στο εργαστήριο με βλαστικά κύτταρα του κοριτσιού που αναπτύχθηκαν επάνω σε πρωτεϊνική «σκαλωσιά» από φλέβα δότη.


Η τεχνική

Το κορίτσι είχε μία μπλοκαρισμένη φλέβα, με συνέπεια να μην υπάρχει ομαλή ροή του αίματος ανάμεσα στα έντερα, τον σπλήνα και το ήπαρ γεγονός που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συνήθης πρακτική είναι η αντικατάσταση της «ελαττωματικής» φλέβας με τμήματα υγιούς φλέβας που λαμβάνονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος (περιοχή του αυχένα ή πόδια). Η πρακτική αυτή συνοδεύεται ωστόσο από παρενέργειες, κυρίως λόγω κακής αιμάτωσης π.χ των κάτω άκρων.

Η ομάδα των επιστημόνων αποφάσισε να δημιουργήσει μια συνθετική φλέβα και να τη μεταμοσχεύσει στη νεαρή ασθενή. Αρχικά απέσπασαν ένα τμήμα φλέβας μήκους εννέα εκατοστών από νεκρό άνδρα και την απογύμνωσαν από τα κύτταρα του δότη για να την χρησιμοποιήσουν ως «σκαλωσιά» πάνω στην οποία θα τοποθετούσαν στη συνέχεια κύτταρα της νεαρής ασθενούς.

Οι επιστήμονες πήραν βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών του κοριτσιού και τα τοποθέτησαν στη «σκαλωσιά» δημιουργώντας τελικά μια νέα συνθετική φλέβα την οποία μεταμόσχευσαν στην ασθενή. Μετά τη μεταμόσχευση η ροή αίματος από ήπαρ της ασθενούς αποκαταστάθηκε αμέσως. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet.

Τα αποτελέσματα

Οπως αποδείχτηκε η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής αφού το κορίτσι συνέχισε τη ζωή του χωρίς να αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα. Μπορούσε πλέον να περπατάει καθημερινά 2-3 χλμ και να γυμνάζεται ελαφρά, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε βελτίωση στις μαθησιακές της επιδόσεις.

Εννέα μήνες μετά την επέμβαση διαγνώστηκε μια στένωση του μοσχεύματος και χρειάσθηκε μία δεύτερη επέμβαση επανόρθωσης η οποία ήταν επίσης επιτυχής. Το πιο σημαντικό είναι όμως είναι ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν καθόλου αντισώματα για τη φλέβα του δωρητή στο αίμα του κοριτσιού. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός της αναγνώρισε το μόσχευμα ως γενετικό υλικό δικό της και δεν το απέρριψε.

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη νέα τεχνική αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί σε πλήρεις κλινικές δοκιμές, πριν αξιοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.
Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets