Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Οι καπνιστές"σπέρνουν" το θάνατο στα παιδιά τους! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Οι καπνιστές"σπέρνουν" το θάνατο στα παιδιά τους!

Μια ακόμη παρενέργεια του τσιγάρου ανακάλυψαν ερευνητές στη Βρετανία. Διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στο DNA των ανδρών που ετοιμάζονται να κάνουν παιδιά και ότι τα γονίδια που έχουν υποστεί τις ζημιές μπορούν να κληροδοτηθούν σε αυτά. Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρουσία αυτών των γονιδίων αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να αναπτύξουν σε νεαρή ηλικία καρκίνο.

Η έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ χρησιμοποίησαν βιοδείκτες DNA που μετρούν τις γενετικές μεταβολές στο αίμα και το σπέρμα ενός άνδρα κατά την περίοδο που βρίσκεται σε διαδικασία τεκνοποίησης. Επίσης μελέτησαν δείγματα από τον ομφάλιο λώρο καθώς και από το αίμα της μητέρας. Τα δείγματα ελήφθησαν από οικογένειες που ζουν στην Αγγλία και στην Ελλάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στα σπερματοκύτταρα. Με δεδομένα ότι ένα γόνιμο σπερματοκύτταρο χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να αναπτυχθεί πλήρως οι άνδρες που καπνίζουν και επιθυμούν να γίνουν γονείς θα πρέπει να σταματήσουν την βλαβερή συνήθεια τους τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια.

«Το κάπνισμα των υποψήφιων μπαμπάδων μπορεί να προκαλέσει γενετικές μεταβολές στα παιδιά τους οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου» αναφέρει η Νταϊάνα Αντερσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης παιδικών καρκίνων όπως η λευχαιμία. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Federation of American Societies for Experimental Biology Journal».
Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets