Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Η "σούπερ" βλεννόρροια απειλή τον κόσμο Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η "σούπερ" βλεννόρροια απειλή τον κόσμο

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ένα πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά στέλεχος του βακτηρίου της βλεννόρροιας (ή αλλιώς γονόρροιας) έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του πλανήτη. Πέρυσι έγινε γνωστό ότι ένα στέλεχος του βακτηρίου που εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2008 είναι ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά, ακόμη και στις κεφαλοσπορίνες που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των ειδικών ενάντια στο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Το «σούπερ-βακτήριο», όπως το ονόμασαν οι ειδικοί, έχει εντοπιστεί στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ .

Σούπερ και «έξυπνο» στέλεχος

«Η βλεννόρροια μετατρέπεται σε πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Το σούπερ-βακτήριο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε όλα τα είδη αντιβιοτικών. Αν η βλεννόρροια καταστεί μη αντιμετωπίσιμη οι επιπτώσεις στη δημοσια υγεία θα είναι μεγάλες» αναφέρει η Μαντζούλα Λάστι-Ναράσιμχαν, στέλεχος του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τους ειδικούς το σούπερ-βακτήριο όχι μόνο έχει «προσαρμοστεί» στα αντιβιοτικά αλλά προκαλεί και λιγότερο επώδυνα συμπτώματα αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης του αφού οι ασθενείς μπορεί να καθυστερήσουν να αντιληφθούν το πρόβλημα.

Η ασθένεια

Η βλεννόρροια είναι μια από τις ευρύτερα διαδεδομένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες στον κόσμο και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται από αυτήν περισσότερα από 106 εκατομμύρια άτομα. Η ασθένεια «θερίζει» στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ασίας και στην υποσχάρια Αφρική αλλά τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται στις 700 χιλιάδες ετησίως.
Θοδωρής Λαϊνας Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets