Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Πώς λειτουργούν τα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος; Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πώς λειτουργούν τα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος;


Τα προϊόντα self tanning για τεχνητό μαύρισμα περιέχουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα, περίπου 2 - 5 %, ανάλογα με το χρωματικό αποτέλεσμα που δίνουν, την ουσία DHA (διυδροξυακετόνη), ένα είδος σακχάρου, η οποία οξειδώνει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, δίνοντας μέσα σε λίγα λεπτά ένα καφέ χρώμα που μοιάζει με μαύρισμα.
Πρόκειται για ένα επιφανειακό, τεχνητό μαύρισμα που δεν χρειάζεται έκθεση στον ήλιο για να επιτευχθεί.Η δράση της DHΑ για τεχνητό μαύρισμα ανακαλύφθηκε τυχαία στα μέσα της δεκαετίας του 1950, στο Νοσοκομείο Παίδων στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, όπου η ερευνητής Eva Wittgenstein μελετούσε την επίδραση μεγάλων δόσεων DHA που λάμβαναν από το στόμα παιδιά που έπασχαν από τη νόσο αποθήκευσης γλυκογόνου. Η ερευνητής διαπίστωσε ότι τα σημεία του δέρματος των παιδιών, όπου είχαν πέσει σταγόνες  DHA, μερικές ώρες αργότερα, αποκτούσαν καφετί χρώμα.Η ερμηνεία της δράσης της DHA για τεχνητό μαύρισμα βασίζεται στην αντίδραση Maillard: τα αμινοξέα αντιδρούν με τα σάκχαρα για να δημιουργήσουν ενώσεις καφέ χρώματος.

Το τεχνητό μαύρισμα επιτυγχάνεται μέσω της αντίδρασης της DHA με τις ελεύθερες αμινομάδες των πρωτεϊνών του δέρματος και κυρίως της γουανιδο-ομάδας  της  αργινίνης.  Οι  πρωτεΐνες  της  επιδερμίδας  έχουν υψηλό περιεχόμενο στα αμινοξέα αργινίνη, λυσίνη, ιστιδίνη. Στα σχετικά πειράματα, η Wittgenstein διαπίστωσε ότι η αργινίνη ήταν πιο δραστική, με την εμφάνιση ενός σκούρου καφέ χρώματος μέσα σε 30 λεπτά.  Υδατικά διαλύματα DHA με γλυκίνη, λυσίνη καιιστιδίνη εμφάνιζαν καφετί προς κίτρινο χρώμα. Αυτές οι χρωστικές ουσίες καλούνται μελανοϊδίνες.
Η περιεκτικότητα σε DHA στα προϊόντα self tanning κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5%. Η σύνθεση είναι σταθερή σε  pH μεταξύ 4 και 6.Αν και ο σχηματισμός μελανοϊδινών είναι διαφορετικός από αυτόν της
μελανίνης - η φυσική ουσία στο δέρμα που προκαλεί το πραγματικό μαύ-ρισμα - μερικές από τις ιδιότητές τους είναι παρόμοιες, όπως το φάσμα απορρόφησης. Αυτό σημαίνει ότι το τεχνητό μαύρισμα παρέχει κάποια προστασία από τον ήλιο, αλλά όχι μεγάλη –αντιστοιχεί σε SPF 2 ή 3. 
Πηγή:  Chemical  &  Engineering  News,  American  Chemical Society.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets