Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Τα φθοριούχα δόντια των καρχαριών... Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τα φθοριούχα δόντια των καρχαριών...

Την τέλεια οδοντοστοιχία φαίνεται ότι διαθέτουν οι καρχαρίες. Οπως διαπιστώθηκε, τα δόντια των καρχαριών είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μην «χαλάνε».

Ασπίδα φθορίου

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ-Εσεν θέλησαν να διαπιστώσουν γιατί τα δόντια των καρχαριών δεν αντιμετωπίζουν ποτέ προβλήματα τερηδόνας και χαίρουν πάντα άκρας υγείας. Επιπλέον οι καρχαρίες αλλάζουν δόντια πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που αποτρέπει την πρόκληση βλαβών στην οδοντοστοιχία τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εξωτερικό μέρος των δοντιών των καρχαριών είναι φτιαγμένο από φθόριο, το δραστικό συστατικό της οδοντόκρεμας. Μάλιστα, η ποσότητα του φθορίου που υπάρχει στην επιφάνεια των δοντιών των καρχαριών είναι 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που εντοπίζεται στα δόντια ενός ανθρώπου μετά το βούρτσισμα.
Η ανακάλυψη εκτός των άλλων εξηγεί για ποιον λόγο οι καρχαρίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους είναι τόσο αποτελεσματικοί κυνηγοί έχοντας την ικανότητα να αρπάζουν και να εξοντώνουν εύκολα τα θύματά τους. 
Θεοδωρής Λαίνας Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets