Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: To "πορτρέτο" του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων του CERN Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

To "πορτρέτο" του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων του CERN


* Η όλη εγκατάσταση του επιταχυντή έχει ελλειπτικό σχήμα και το συνολικό της μήκος είναι 27 χιλιομέτρα (για την ακρίβεια 26,659 χλμ) . Το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται στο υπέδαφος σε βάθος που φτάνει τα 175 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

* Αποτελείται από έξι ανιχνευτές δύο εκ των οποίων ( ο ATLAS και ο CMS) είναι γιγαντιαίοι

* Ο ATLAS είναι ο μεγαλύτερος ανιχνευτής του κόσμου στο είδος του, με μήκος 46 μέτρα και ύψος 25 μέτρα

*Ο ανιχνευτής CMS είναι βαρύτερος από τον ATLAS περίπου κατά 5,5 τόνους και θεωρείται το βαρύτερο όργανο μέτρησης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

* Το συνολικό βάρος του επιταχυντή αγγίζει τους εννέα χιλιάδες τόνους

* Ο αριθμός των μαγνητών που χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων είναι 9.300. Κάθε μαγνήτης έχει θερμοκρασία -271.3 βαθμούς Κελσίου. Η ψύξη των μαγνητών γίνεται με την χρήση υγρού αζώτου και ήλιου.

* Τα σωματίδια (πρωτόνια) κάθε δέσμης κινούνται με ταχύτητα που αγγίζει αυτή του φωτός (99.9999991%) με αποτέλεσμα κάθε σωματίδιο να καταφέρνει να κάνει περισσότερες από 11 χιλιάδες περιστροφές (11.245) μέσα στον επιταχυντή ανά δευτερόλεπτο!

* Το κόστος των υλικών της εγκατάστασης ξεπέρασε τα δύο δις ευρώ και σε αυτό το πόσο δεν συμπεριλαμβάνονται τα εργατικά κόστη καθώς και το κόστος των δύο ανιχνευτών.
Θοδωρής Λαίνας Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets