Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: 1250 ευρώ αν βρεθεί γιατί το βραστό νερό παγώνει γρηγορότερα από το κρύο! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

1250 ευρώ αν βρεθεί γιατί το βραστό νερό παγώνει γρηγορότερα από το κρύο!

Η Βασιλική Εταιρεία Χημείας της Βρετανίας προσφέρει 1250 ευρώ και αναγνώριση σε όποιον βρει την απάντηση για το περίεργο αυτό φαινόμενο, το οποίον περιγράφεται ως εξής: Αν τοποθετήσουμε σε ένα καταψύκτη δύο δοχεία με ίση ποσότητα νερού στο καθένα, το ένα με νερό 35 βαθμών Κελσίου και το άλλο με νερό 100 βαθμών Κελσίου, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό που θα ψυχθεί και παγώσει πρώτο θα είναι το νερό των 100 βαθμών Κελσίου. Το φαινόμενο αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Αναφορά κάνει ο Αριστοτέλης στο βιβλίο  “χημείας”  του  τα  Μετεωρολογικά  (v.  I  12  348b31-349a4),  o Francis Bacon στο Nova Organum (Lib. II, L), o Descartes στο Les Meteores, αλλά αυτός που ζήτησε ερμηνεία του φαινομένου και καταγραφή στην εποχή των καταψυκτών ήταν ένας φοιτητής αφρικα-νικού κολεγίου. Το φαινόμενο αυτό φέρει το όνομα ενός Τανζανού φοιτητή του Erasto Mpemba και έτσι είναι γνωστό μέχρι σήμερα. Για πρώτη του φορά στο δευτεροβάθμιο σχολείο Magamba της Ταγκανίκας στα 1963 έτρωγε παγωτό και είδε ότι βραστό νερό που έπεσε στο  σκεύος  του  παγωτού πάγωσε γρήγορα.  Αργότερα ως φοιτητής του δευτεροβάθμιου κολεγίου Mkwawa κατά τη διάρκεια σχετικών πειραμάτων που έκανε, συγκεκριμενοποίησε το φαινόμενο, απευθύνθηκε στους καθηγητές του για να πάρει απαντήσεις, αλλά εκείνοι τον αγνόησαν. Ο Mpemba όμως δεν τα παράτησε, αλλά ήρθε σε επαφή με τον καθηγητή της Φυσικής του Πανεπιστημίου Νταρ ελ Σαλάμ της Τανζανίας Dr. Denis G. Osborne μετά από μία διάλεξη που είχε δώσει, θέτοντας το συγκεκριμένο ερώτημα, που αναφέραμε αρχικά με τα δύο δοχεία με ίσες ποσότητες νερού, το ένα στους 35 °C (95 °F) και το άλλο στους 100 °C (212 °F), γιατί παγώνει γρηγορότερα το δεύτερο, ζητώντας απάντηση. Ο Dr. Osborne εκτέλεσε το πείραμα, επιβεβαίωσε το εύρημα του Mpemba και εξέδωσε τα πορίσματά του το 1969 [Mpemba, Erasto B.; Osborne, Denis G. (1969). «Cool?». Physics Education (Institute of Physics) 4 (3): 172-175].
Μία  πρώτη παρατήρηση που δίνεται είναι ότι μεγάλες σχετικά ποσότητες διαλυμένων αερίων στο βραστό νερό έχουν διαφύγει, γιατί η διαλυτότητά τους βαίνει μειούμενη, γι’ αυτό τα δοχεία που χρησιμοποιούνται είναι ανοιχτά. Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι η ψύξη επιτυγχάνεται από τον πυθμένα του δοχείου προς την κορυφή του, που η τελευταία μένει θερμή όσο ψύχεται το βραστό νερό, ενώ στο άλλο δοχείο η ψύξη επιτυγχάνεται από την επιφάνεια προς το κέντρο του δοχείου. Ερμηνείες ικανοποιητικές δεν υπάρχουν, αλλά το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία συνιστώσα ενός μεγάλου γνωστού άγνωστου, παράγοντα ζωής, του νερού!
Δ.Χηνιάδης, Χημικά Χρονικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets