Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Τα πιο δυνατά σαγόνια των ωκεανών! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τα πιο δυνατά σαγόνια των ωκεανών!

Ο καρχαρίας ταύρος έχει τελικά τα πιο δυνατά σαγόνια για το μέγεθός του, υποστηρίζουν αμερικανοί και γερμανοί επιστήμονες.

Όπως αποκαλύπτουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Zoology», με τη βοήθεια μετρήσεων τόσο στις ίδιες τις σιαγόνες όσο και στους μυς των σιαγόνων του κήτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέγιστη δύναμη που μπορεί να ασκήσει ένας ενήλικος καρχαρίας ταύρος αγγίζει τα 6.000 Nt (δηλαδή σαν να πέφτει πάνω στο θήραμα αντικειμένο μάζας περίπου 612 κιλών!).
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν καταλάβει γιατί οι καρχαρίες του συγκεκριμένου είδους έχουν τόσο ισχυρά σαγόνια, από τη στιγμή που δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη δύναμη για να σκοτώσουν το θήραμά τους.


«Κολυμπώντας» στις μετρήσεις

Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν τη δύναμη που ασκείται κατά το δάγκωμα συνολικά 13 ειδών καρχαρία και κοντινών συγγενών τους. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν «άκακα» είδη μήκους μόλις ενός μέτρου (π.χ. το ποντικόψαρο), που τρέφονται κυρίως με οστρακόδερμα, αλλά και στυγνοί «δολοφόνοι» μήκους έξι μέτρων (π.χ. ο μεγάλος λευκός καρχαρίας), που τρέφονται με διάφορα ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά όπως φώκιες και δελφίνια.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα μεγάλα «θαλάσσια αρπακτικά» έχουν ιδιαίτερα ισχυρά σαγόνια.
«Τα συγκεκριμένα είδη συνήθως επιτίθενται σε θηράματα όπως δελφίνια, χελώνες και άλλους καρχαρίες, οπότε κάτι τέτοιο απαιτεί και την ανάλογη δύναμη στα σαγόνια τους ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια τέτοια επίθεση» εξηγεί η ερευνήτρια Μαρία Χάμπεγκερ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Βάσει των μετρήσεων ωστόσο, φάνηκε ότι ακόμη και τα μικρότερα είδη, όπως π.χ. το ποντικόψαρο, έχουν ισχυρά σαγόνια για το μέγεθός τους. Κατά τους ειδικούς, ενδεχομένως κάτι τέτοιο να συμβαίνει ακριβώς επειδή χρειάζεται να συνθλίβουν το σκληρό κέλυφος των – συγκριτικά – μικροσκοπικών θηραμάτων τους.
«Κάποιες φορές το μέγεθος μπορεί να είναι παραπλανητικό. Παρά το γεγονός ότι οι μεγαλόσωμοι καρχαρίες ασκούν μεγαλύτερη δύναμη μέσω του δαγκώματός τους, αυτό που έχει σημασία είναι κιλό προς κιλό πόσο δυνατό είναι το δάγκωμα!» εξηγεί η Χάμπεγκερ.
Ειρήνη Βενιού Βήμα Science 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets