Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Αβγά από θαλασσοπούλι καθαρίζονται μόνα τους! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Αβγά από θαλασσοπούλι καθαρίζονται μόνα τους!

   
Βαλένθια, Ισπανία
Τα ασυνήθιστα, κωνικά αβγά που γεννά ένα είδος άλκης αποδεικνύονται άξια θαυμασμού για τους ερευνητές της νανομηχανικής: είναι καλυμμένα με μικροσκοπικά εξογκώματα που απομακρύνουν κάθε ίχνος βρομιάς και υγρασίας.

Η έρευνα αφορά την ουρία (Uria aalge) ένα είδος μεγαλόσωμης άλκης. Το ασπρόμαυρο θαλασσοπούλι, το οποίο ζει σε πολλές περιοχές του κόσμου, δεν μπαίνει καν στον κόπο να κατασκευάσει φωλιά -γεννά τα αβγά του απευθείας πάνω σε απόκρημνους βράχους. 
Το κωνικό σχήμα των αβγών τα εμποδίζει από το να κατρακυλήσουν στη θάλασσα, δεν τα προστατεύει όμως από τα σταγονίδια θαλασσόνερου και τις κουτσουλιές των γειτόνων. Χωρίς κάποιο σύστημα καθαρισμού, το έμβρυο μέσα στο αβγό θα κινδύνευε να πεθάνει από ασφυξία.

Η λύση που έχει αναπτύξει η ουρία ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία -η αρχή έγινε όταν ένας ερευνητής στη Βρετανία έριξε κατά λάθος νερό σε αβγά ουρίας που μελετούσε στο εργαστήριο: το νερό δεν κύλησε πάνω στο αβγό αλλά σχημάτισε σφαιρικά σταγονίδια, όπως θα περίμενε κανείς να συμβεί σε μια υδρόφοβη επιφάνεια.

«Αυτά τα σφαιρίδια νερού πέφτουν από το αβγό όταν κάποιος το κουνήσει και παρασύρουν μαζί τους τη βρομιά» εξηγεί στο BBC ο Δρ Στίβεν Πόρτουγκαλ, επικεφαλής της μελέτης στο Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής στη Βρετανία.

Η εξέταση των αβγών σε μικροσκόπιο σάρωσης λέιζερ αποκάλυψε ότι η επιφάνεια των αβγών είναι γεμάτη με νανοκώνους, οι οποίοι εμποδίζουν το νερό να φτάσει βαθύτερα μέσα στην επιφάνεια του αβγού.

Όταν ο Δρ Πόρτουγκαλ εξέτασε αβγά άλλων ειδών που φωλιάζουν σε βράχους, οι μικροσκοπικοί κώνοι ήταν άφαντοι.

Φαίνεται λοιπόν ότι η άλκη είναι ιδιαίτερα καλή στη νανομηχανική. Ο ερευνητής σκοπεύει τώρα να εξετάσει αν οι μικροσκοπικοί κώνοι αυξάνουν την τριβή και βοηθούν έτσι ώστε να αποτραπεί το κατρακύλισμα των πολύτομων αβγών μέσα στη θάλασσα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets