Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Τα άπλυτα ρούχα πόλος έλξης για κοριούς!!!! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Τα άπλυτα ρούχα πόλος έλξης για κοριούς!!!!

Οι κοριοί «λατρεύουν» τα άπλυτα ρούχα

Σέφιλντ 

Οι κοριοί και άλλα ακάρεα… λατρεύουν τα άπλυτα ρούχα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Γουίλιαμ Χέντλι από το Τμήμα Ζωολογίας και Βοτανικής, δεν πρέπει να αφήνουμε τα βρώμικα ρούχα πεταμένα μέσα στο υπνοδωμάτιό μας ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου αφού έτσι δημιουργούμε έναν μεγάλο πόλο έλξης για τους κοριούς και άλλους… συγγενείς τους.

Καταφύγιο σε ρούχα και αποσκευές

Οι κοριοί αποτελούν το τελευταίο διάστημα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο εν μέρει αποδίδεται στην αύξηση των μετακινήσεων από χώρα σε χώρα λόγω της μείωσης του κόστους των πτήσεων. Ένας πιθανός μηχανισμός που ενισχύει την παγκόσμια εξάπλωση των κοριών είναι ότι τα συγκεκριμένα έντομα βρίσκουν καταφύγιο στα ρούχα και τις αποσκευές.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα από το Σέφιλντ στην επιθεώρηση «Scientific Reports», διεξήγαγε πειράματα σε δύο ίδια, ελεγχόμενα από άποψη θερμοκρασίας δωμάτια όπου τοποθετήθηκαν τέσσερις τσάντες με ρούχα – οι δύο περιείχαν άπλυτα ρούχα και οι άλλες δύο καθαρά ρούχα. Μέσα στα δωμάτια υπήρχαν και κοριοί.

Σε κάθε πείραμα, οι ερευνητές αύξαναν στο ένα από τα δύο δωμάτια τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα για να προσομοιάσουν την ανθρώπινη αναπνοή. Ανακάλυψαν ότι οι κοριοί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να συγκεντρώνονται στις τσάντες με τα βρώμικα ρούχα σε σύγκριση με τις τσάντες με τα καθαρά ρούχα.

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι στο δωμάτιο με τις αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα οι κοριοί έτειναν να αφήνουν τα «καταφύγιά» τους και να αναζητούν ξενιστή.

«Μαγνήτης» οι ανθρώπινες οσμές

Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι οι ανθρώπινες οσμές που παραμένουν επάνω στα βρώμικα ρούχα λειτουργούν ως «μαγνήτης» για τους κοριούς. Ετσι, τα άπλυτα ρούχα μέσα σε μια ανοιχτή βαλίτσα μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή ακόμη και εκείνα που είναι πεταμένα μέσα στο σπίτι μπορούν να… τραβήξουν επάνω τους κοριούς και άλλα ακάρεα.

Τα άπλυτα σε κλειστή σακούλα

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο δρ Χέντλι «οι κοριοί αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία αλλά και τα σπίτια, ιδίως σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις. Όταν ένα δωμάτιο ‘μολυνθεί’ με κοριούς είναι πολύ δύσκολο να τους ξεφορτωθεί κάποιος, γεγονός που οδηγεί πολλούς στο να πετάνε τα ρούχα και τα έπιπλα τους – όπως καταλαβαίνετε το κόστος αυτό είναι τεράστιο». Ο ερευνητής κατέληξε σημειώνοντας πως «πρέπει να κρατούμε τα άπλυτα ρούχα μας σε μια κλειστή σακούλα, κυρίως όταν μένουμε σε ξενοδοχείο, προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες να ταξιδέψουμε μαζί με τους κοριούς πίσω στο σπίτι μας και να μολύνουμε το δικό μας δωμάτιο».

Θεοδώρα Τσώλη Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets