Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Ανθρώπινο έντερο εργαστηρίου Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Ανθρώπινο έντερο εργαστηρίου



Βοστώνη 


Ανθρώπινο έντερο καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο και μεταμοσχεύθηκε σε αρουραίους ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες ενάντια σε σοβαρές νόσους όπως η νόσος του Crohnή ο καρκίνος του εντέρου. Το επίτευγμα που ανήκει σε ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «NatureCommunications» ελπίζεται ότι θα βοηθήσει να μπει ένα τέλος στην έλλειψη μοσχευμάτων καθώς υπόσχεται τη δημιουργία ιστών στο εργαστήριο οι οποίοι δεν θα απορρίπτονται από τον οργανισμό του λήπτη.

Βιολογικό καλούπι από βλαστοκύτταρα

Η τεχνική που εφήρμοσαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ αφορά τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου βιολογικού «καλουπιού» από ανθρώπινα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (induced pluripotent stem cells, iPSCs) – κύτταρα με τις πολυδύναμες ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων τα οποία προκύπτουν από τον επαναπρογραμματισμό ενηλίκων κυττάρων. Όταν τέτοια μοσχεύματα εμφυτεύθηκαν σε αρουραίους ήταν σε θέση να μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις του συνδρόμου βραχέος εντέρου (διαταραχή δυσαπορρόφησης που προκαλείται από την έλλειψη λειτουργικού λεπτού εντέρου η οποία μπορεί να οφείλεται σε τραύμα, χειρουργική επέμβαση ή σε νόσο όπως οι όγκοι του γαστρεντερικού συστήματος).

Η υπάρχουσα θεραπεία για το σύνδρομο είναι η μεταμόσχευση τμήματος του εντέρου ωστόσο υπάρχει μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων και τα ποσοστά τριετούς επιβίωσης των ασθενών είναι πολύ χαμηλά. Συγχρόνως ακόμη και όταν υπάρχει διαθέσιμο μόσχευμα η μεταμόσχευση εντέρου έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόρριψης του μοσχεύματος. Και αυτό διότι το έντερο διαθέτει πολλά ανοσοκύτταρα του δότη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος από τον οργανισμό του λήπτη.

Κατάργηση της λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων

Όπως ανέφερε ο δρ Χάραλντ Οτ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης «τα επόμενα βήματά μας είναι να ωριμάσουμε αυτά τα μοσχεύματα και να τα ‘κατασκευάσουμε’ σε ανθρώπινη κλίμακα, ώστε να μπορούμε κάποια ημέρα να προσφέρουμε μια πιο προσβάσιμη εναλλακτική μεταμόσχευσης του λεπτού εντέρου σε ασθενείς με σύνδρομο βραχέος εντέρου. Ιδανικά στόχος είναι να καλλιεργούμε μοσχεύματα ‘κομμένα και ραμμένα’ στα μέτρα του κάθε ασθενή ώστε να μην χρειάζεται η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων».Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Οτ εφαρμόζει μια μέθοδο που ανέπτυξε το 2008 η οποία αφορά «απογύμνωση» του οργάνου του δότη από τα κύτταρά του με χρήση ενός ειδικού «απορρυπαντικού» και στη συνέχεια «εποικισμό» του εκμαγείου που απομένει με τα κύτταρα που απαιτούνται κάθε φορά ανάλογα με το όργανο. Με αυτή τη μέθοδο η ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει λειτουργικούς νεφρούς και πνεύμονες σε αρουραίους ενώ πέρυσι αναγέννησε ανθρώπινο καρδιακό μυ.

Απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές δημιούργησαν τμήματα λεπτού εντέρου με μήκος περίπου τεσσάρων εκατοστών. Όταν μεταμόσχευσαν τα τμήματα αυτά στην καρωτίδα και στη σφαγίτιδα φλέβα αρουραίων σε ανοσοκαταστολή, άρχισε αμέσως να κυκλοφορεί αίμα εντός τους. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα η έγχυση είτε γλυκόζης είτε λιπαρών οξέων οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων τους στην κυκλοφορία του αίματος των πειραματοζώων, γεγονός που επιβεβαίωσε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Περαιτέρω αναλύσεις των κυττάρων στα τοιχώματα του εντέρου απέδειξαν ότι εντός του οργανισμού των ζώων ο ιστός συνέχιζε να ωριμάζει.

Η ομάδα προχώρησε σε πειράματα με χρήση της συγκεκριμένης διαδικασίας σε μεγαλύτερα ζώα – συγκεκριμένα σε χοίρους – με επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο δρ Οτ κατέληξε αναφέροντας ότι «περιγράφουμε μια τεχνολογία η οποία επιτρέπει σε μικρά τμήματα ιστού να δημιουργήσουν μεγαλύτερα μοσχεύματα τα οποία κάποια ημέρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση οργάνων που πάσχουν».

Θεοδώρα Τσώλη Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets