Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Σχ. Προγράμματα Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σχ. Προγράμματα

Σε αυτή τη σελίδα θα "φιλοξενούνται" κάποια κομμάτια του υλικού που δημιουργείται στα πλαίσια σχολικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχω...

 

Σχολικό Έτος 2014-2015 

 

Πρόγραμμα e-twinning "Harry Potter and the Power of friendship"


H  πρώτη δραστηριότητα αυτή έχει ως στόχο να "εξερευνήσουν" οι μαθητές σε ομάδες τον Περιοδικό Πίνακα των χημικών στοιχείων  προσπαθώντας να βρουν λέξεις από την ταινία του Harry Potter που παρακολούθησαν που να γράφονται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα διάφορα χημικά σύμβολα. Έτσι οι μαθητές εξοικειώνονται με τον Περιοδικό Πίνακα των στοιχείων, "ανακαλύπτουν" τα ονόματα διαφόρων χημικών στοιχείων, αντιλαμβάνονται ότι σε κάθε στοιχείο αντιστοιχεί ένας και μοναδικός αριθμός - ο ατομικός του αριθμός- κι ότι η ταξινόμηση τους γίνεται κατά αύξοντα ατομικό αριθμό με ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο. Η κάθε ομάδα μαθητών βρίσκει κάποιες λέξεις και με κατάλληλες ερωτήσεις ή απλώς χρησιμοποιώντας τους ατομικούς αριθμούς των στοιχείων προκαλεί την άλλη ομάδα να τις "αποκωδικοποιήσει".


Κατόπιν κάθε μέλος των ομάδων κάνει μια αντίστοιχη ερώτηση στους Ισπανούς συμμαθητές του, καλώντας τους να εξερευνήσουν κι αυτοί με τον ίδιο τρόπο τον Περιοδικό Πίνακα των στοιχείων και να αποκωδικοποιήσουν on line μυστικές λέξεις.


- Στη δεύτερη δραστηριότητα με τίτλο "It's magic until it's science" οι μαθητές μαθαίνουν να αναζητούν την επιστημονική εξήγηση των μαγικών πειραμάτων που εκτελούν και στη συνέχεια καλούν συμμαθητές τους να κάνουν το ίδιο παρουσιάζοντας ένα μαγικό πείραμα.

 

Σχολικό Έτος 2013-2014

Πρόγραμμα e-twinning "Sherlock Holmes"

Το έργο βραβεύτηκε με εθνική ετικέτα ποιότητας και ευρωπαική ετικέτα ποιότητας και ηρθε πρώτο στην κατηγορία του στο διαγωνισμό e-twinning 2014. H Eθνική Υπηρεσία e-twinning το συμπεριέλαβε στις καλές πρακτικές 2014 στις οποίες αναφέρονται όλα τα βραβευμένα έργα.


Και η εθνική ετικέτα ποιότητας για το έργο:

 - H τελευταία αποστολή ήταν μια πρόσκληση-πρόκληση από την Ισπανική ομάδα της Χημείας να σκεφτούμε όπως ο Sherlock  και να λύσουμε τα μυστηριώδη μηνύματα που μας έστειλαν γραμμένα με αόρατο μελάνι. Τα θερμάναμε με αναπτήρα και γκαζάκι και τελικά  τα αποκωδικοποιήσαμε ή όχι;;; Θα δούμε τι θα απαντήσουν οι Ισπανοί όταν δουν τι βρήκαμε στον παρακάτω πίνακα που ετοιμάσαμε..
  • H δεύτερη αποστολή  ήταν συνέχεια της πρώτης, δηλαδή να φτιάξουμε ένα καπνογόνο σαν αυτό που χρησιμοποιήθηκε από τον Sherlock. Λόγω της επικινδυνότητας, ωστόσο, προτιμήσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα πείραμα στο οποίο με ανάλογες αντιδράσεις ανάψαμε ένα κερί χωρίς αναπτήρα ή σπίρτο. Έτσι, φτιάξαμε αρχικά μια διαδραστική εικόνα με πληροφορίες για την πλοκή της ιστορίας και για τα καπνογόνα και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε στο εργαστήριο του σχολείου μας το πείραμα. Τέλος με ένα σταυρόλεξο καλέσαμε Ισπανούς και Έλληνες μαθητές να ελέγξουν τις γνώσεις τους.
  • H πρώτη αποστολή της ομάδας χημείας του σχολείου μας ήταν να φτιάξουμε ψεύτικο αίμα, εμπνεόμενοι από τον ψεύτικο τραυματισμό του Sherlock στη ιστορία "A Scandal in Bohemia".Στην συνέχεια ακολούθησε ψηφοφορία για την πιο επιτυχημένη συνταγή!!!
  • Το φετινό πρόγραμμα e-twinning φιλοξενεί μια ενότητα στην οποία παρουσιάζεται η σχέση του πασίγνωστου ντεντέκτιβ με τη χημεία και δίνει στους μαθητές που συμμετέχουν στο έργο (Έλληνες και Ισπανούς) την ευκαιρία να γνωρίσουν την χημεία μέσα από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς!

Δείτε το βίντεο-πρόσκληση στους Ισπανούς μαθητές να "κάνουμε" Χημεία όπως ο Σέρλοκ!

 

Σχολικό Έτος 2012-2013

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας " Βακτήρια-Μύκητες: οι Γνωστοί μας Άγνωστοι.."


  • Πέμπτη  25/4/2013
Την Πέμπτη, 25-4-2013, συμμετείχαμε με επιτυχία στην πολιτιστική και επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Θρακομακεδόνων. Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση δώδεκα γυμνάσια του Δήμου Αχαρνών παρουσίασαν κάποια από τα σχολικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-2013 και στο σύνολο τους λάμβαναν χώρα εκτός σχολικού ωραρίου, αποδεικνύοντας σε πείσμα των καιρών, ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, όταν τους δίνεται η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν ουσιαστικά, μεγαλουργούν! Ευχαριστούμε τη διαδικτυακή εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών για το όμορφο βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο με τη συμμετοχή μας και βέβαια το Γυμνάσιο Θρακομακεδόνων για τη ζεστή φιλοξενία του και για την εξαίρετη οργάνωση της εκδήλωσης.  • Παρασκευή 8/2/2013
Ολοκλήρωση παρουσίασης για τα βακτήρια. Προβολή βίντεο για τον "πόλεμο του άνθρακα". Παρουσιάσεις μαθητικών ομάδων για ασθένειες που οφείλονται στα βακτήρια στην επόμενη ολομέλεια.

  • Παρασκευή 11/1/2013


Παρακολουθήστε το παραπάνω βίντεο  και απαντήστε στις ερωτήσεις του κουίζ  για την επόμενη φορά.


  • Παρασκευή  9/11/2012


 Στη συνάντηση συμμετεχόντων του προγράμματος αγωγής υγείας του σχολείου μας, προβλήθηκε και συζητήθηκε η παρουσίαση που φαίνεται στο βίντεο και ζητήθηκε από τους μαθητές η βιβλιογραφική αναζήτηση πληροφοριών για τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπινου οργανισμού (έντερο, δέρμα, γυναικείος κόλπος) και για τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.

  • "Παίζοντας μπάλα με τις Επιστήμες" ήταν ο τίτλος της διαθεματικής προσέγγισης του όρου "μπάλα" που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με στόχο τη συμμετοχή στους 7ους αγώνες πειραμάτων και κατασκευών Φυσικών Επιστημών, η οποία και απέσπασε  εύφημο μνεία . Η διαθεματική αυτή προσέγγιση έλαβε μέρος και στη δράση "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2013", στην οποία αν και δεν βραβεύθηκε, βαθμολογήθηκε με 320 βαθμούς (με άριστα τους 360) και ήρθε 320η στην κατάταξη σε σύνολο 1850 εργασιών. 


Blogger Widgets