Χημεία και Χημικοί: «υπό εξαφάνιση» στη Δημόσια Εκπαίδευση…
H ειδικότητα βρίσκεται υπό καθεστώς έξωσης, αφανισμού από τη Δευτεροβάθμια...
Δημοσίευση: 29/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Δέσποινα Σετάκη, Χημικός
Μια παραδοσιακή επιστήμη και μία από τις παλαιότερες ειδικότητες της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που είναι τα εξής:
1. Οι Χημικοί είναι πλέον σπάνιο και «μη προστατευόμενο είδος» στα Γυμνάσια! Υπάρχουν οι λίγοι που είχαν τοποθετηθεί ως ΠΕ04 πριν την εγκύκλιο Παπαθεοδώρου το 2013 και όταν συνταξιοδοτηθούν δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν με Χημικό γιατί οργανικό κενό και άρα και οργανική θέση με 12 ώρες Α’ ανάθεσης, δηλαδή Χημείας, δεν υπάρχουν!!!!!! Η Χημεία είναι μονόωρο μάθημα και διδάσκεται αποκλειστικά στη Β’ και στη Γ’ τάξη του Γυμνασίου. Ένα μέσο Γυμνάσιο με τέσσερα τμήματα σε κάθε τάξη, έχει οκτώ ώρες Χημείας και επομένως ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΧΗΜΙΚΩΝ στα Γυμνάσια!! Με άλλα λόγια κατά την απόδοση οργανικών κενών το Μάιο - Ιούνιο, οι Χημικοί αποκλείονται από τη διδασκαλία της Α’ ανάθεσης τους στα Γυμνάσια της χώρας επειδή οι ώρες είναι περίπου οκτώ!!!! Η διδασκαλία της Χημείας ανατίθεται στις υπόλοιπες ειδικότητες του κλάδου ΠΕ04 προς συμπλήρωση του ωραρίου τους. Επομένως, νέοι Χημικοί με οργανική θέση να διδάσκουν Χημεία στα Γυμνάσια της χώρας δε θα υπάρξουν!!!!!
2. Οι υπεράριθμοι εναπομείναντες Χημικοί στα Γυμνάσια είναι υπό καθεστώς μόνιμης υπεραριθμίας…Ειδικότερα στο άρθρο 36, παρ.18 του νόμου 4186/2013 αναφέρεται ότι : «Για τη διαπίστωση υπεραριθμίας εκπαιδευτικών και τη ρύθμισή της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ4 (Φυσικών, Χημικών, Φυσιογνωστών, Βιολόγων, Γεωλόγων) αντιμετωπίζονται ενιαία, ανεξαρτήτως της ειδικότητας στην οποία ανήκουν.». Με τη λέξη «ρύθμιση» αφήνεται το περιθώριο να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ04 σε κενά του κλάδου ενιαία. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις στην πλειονότητα των ΠΥΣΔΕ γίνονται ανά ειδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεράριθμοι Χημικοί, μόνιμοι εκπαιδευτικοί με χρόνια εμπειρίας μέσα στην τάξη, με μικρά παιδιά και οικογένειες θα μένουν «αιώνια» υπεράριθμοι ελλείψει οργανικών κενών της ειδικότητας τους. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ τον Μάιο-Ιούνιο οι Χημικοί κρίνονται «ακατάλληλοι» να διδάξουν τις 12 ώρες Φυσικής, Βιολογίας ή Γεωγραφίας, το Σεπτέμβριο που θα διατεθούν για να συμπληρώσουν το ωράριο τους σε δύο και τρία σχολεία, τελικά θα αναλάβουν να διδάξουν και Φυσική και Βιολογία ή Γεωγραφία, γιατί είναι κοινό μυστικό ότι στο Γυμνάσιο ουσιαστικά όλοι οι ΠΕ04 διδάσκουν όλα τα μαθήματα του κλάδου!
3. Σέ ένα μέσο Λύκειο υπάρχει οργανική θέση για ένα μόνο Χημικό ή Χημικό Μηχανικό. Οι θέσεις είναι καλυμμένες και προκύπτουν σπάνια κενά, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. Μόνη ελπίδα μετακίνησης των υπαρχόντων Χημικών ή Χημικών Μηχανικών κι απορρόφησης των αναπληρωτών Χημικών είναι αυτή, η ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΧΗΜΙΚΟΥ Η ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ που δικαιολογείται στα Λύκεια της χώρας.
4. Οι μόνιμοι διορισμοί Χημικών, σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου, γίνονται όνειρο θερινής νυκτός!!!
5. Οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις Χημικών γίνονται με το σταγονόμετρο. Κάποιος Χημικός που υπηρετεί π.χ. στη Χίο δύσκολα μετακινείται.. Όποιοι «τυχεροί» παίρνουν μετάθεση επειδή οι τοποθετήσεις γίνονται ανά ειδικότητα και επειδή οργανικά κενά δεν υπάρχουν, είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ υπό καθεστώς «μόνιμης περιπλάνησης» και ταλαιπωρίας σε δύο και τρία σχολεία, μαζί με τους υπεράριθμους Χημικούς.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ειδικότητα βρίσκεται υπό καθεστώς έξωσης, αφανισμού από τη Δευτεροβάθμια...
Είναι καιρός να σταματήσει αυτή μεταχείριση σε βάρος των Χημικών και της Χημείας γενικότερα.
Συνάδελφοι, λύσεις υπάρχουν και ενδεικτικά αναφέρω κάποιες:
1. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Χημείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και χαρακτηρισμός της Χημείας ως εργαστηριακού μαθήματος με μέγιστο αριθμό μαθητών τους 21 όπως ισχύει για τα μαθήματα Τεχνολογίας-Πληροφορικής.
2. Ενοποίηση του κλάδου με διατήρηση εντός του ίδιου σχολείου της προτεραιότητας της Α' ανάθεσης.
3. Απόδοση οργανικού κενού με 8 ώρες πρώτης ανάθεσης, τουλάχιστον για τα μονόωρα μαθήματα ή τα μαθήματα που διδάσκονται σε μία μόνο τάξη. Έτσι, ικανοποιούνται κι άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. Οικιακής Οικονομίας, Εικαστικών, Μουσικής κ.α..
4. Επαναφορά της τρίωρης μείωσης του διδακτικού ωραρίου των Υπευθύνων Σχολικών Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να αποφέρει καρπούς η εργαστηριακή διδασκαλία της Χημείας, θέση που στηρίζεται κι από την ΟΛΜΕ.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυσοίωνη και απαιτεί συντονισμό προσπαθειών προς τις αρμόδιες αρχές π.χ. Υπουργείο Παιδείας, ΟΛΜΕ, ΕΕΧ κ.α.
Καλώ όποιον συνάδελφο επιθυμεί να συμμετέχει…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου